Ik woon in het buitenland

Wonen in het buitenland en mijn pensioen
Ook als u in het buitenland woont, ontvangt u uw pensioen. Dat kan op een Nederlands bankrekeningnummer of op een rekening bij een buitenlandse bank.

Als u uw pensioen op een buitenlandse bank wilt ontvangen, moet u dat met uw bank regelen. U krijgt dan te maken met de voorwaarden van het internationale betalingsverkeer en betaalt daarvoor een vergoeding.

Bewijs van in leven zijn
Wanneer u in het buitenland woont sturen wij u ieder jaar een 'Bewijs van in leven zijn'. Dat doen we omdat we van buitenlandse gemeenten geen bericht krijgen als iemand is overleden. Dit formulier vult u in en ondertekent u. Ook laat u het voorzien van een stempel of zegel van een bevoegde autoriteit. Onder dit laatste verstaan wij bijvoorbeeld de gemeente waar u woont of de ambassade.

Wonen in het buitenland en mijn AOW
Ook uw AOW-uitkering ontvangt u in het buitenland. Het is wel mogelijk dat deze wordt gekort als u tussen uw 15e en uw AOW-leeftijd niet altijd in Nederland hebt gewoond. 


Blijf digitaal op de hoogte.
Woont u in het buitenland dan krijgt u uw post misschien wat later dan u gewend was in Nederland. Op MijnSPOV vindt u al uw persoonlijke pensioeninformatie overzichtelijk op een rij: b
etaaldata, inzicht in de uitkering van uw pensioen, uw jaaropgaven, salarisstrook en pensioenspecificatie en de AOW die u van de overheid ontvangt vindt u terug op MijnSPOV. En ook voor het wijzigingen van uw e-mailadres of het vinden van de antwoorden op veel gestelde vragen gaat u naar MijnSPOV.  En als u aangeeft de digitale nieuwsbrief te willen ontvangen houden we u zo’n vier keer per jaar op de hoogte van de laatste ontwikkelingen over pensioenen. 

Wonen in het buitenland en belasting betalen
Op uw pensioen wordt loonheffing ingehouden volgens de Nederlandse wet. Waarschijnlijk betaalt u ook belasting in het land waar u gaat wonen.
U kunt vrijstelling aanvragen, zodat u geen dubbele belastingheffing krijgt. Het loonheffingsnummer is: 800347183L01. Voor meer informatie kunt u schrijven of bellen met de Belastingdienst.
Het postadres is:
Belastingdienst, kantoor Buitenland
Postbus 2865
6401 DJ HEERLEN

Telefoonnummer (055) 538 53 85 (vanuit het buitenland +31 555 385 385).
 Vraag het Jaquelina