Enter Title

Minimaliseren

Uw pensioen aanvragen

U bepaalt zelf wanneer u uw pensioen wilt laten ingaan
Anderhalf jaar voor uw AOW-leeftijd krijgt u van ons informatie over het aanvragen van uw pensioen. U kunt ook eerder of later met pensioen. 

Bent u van plan om binnen nu en twee jaar met pensioen te gaan?

Kijk dan eens in de pensioenplanner. Met de pensioenplanner in MijnSPOV kunt u al uw keuzes rondom uw pensioen maken. 

Hoe werkt de pensioenplanner?

U logt in met uw DigiD op MijnSPOV en klikt op ‘Plan mijn pensioen’. U zult merken dat het maken van een berekening erg eenvoudig is. U heeft verschillende keuzes, bijvoorbeeld eerder of later met pensioen gaan, of minder werken met uw pensioen als aanvulling op uw salaris. U ziet in de pensioenplanner direct wat de verschillende keuzes voor uw pensioenbedrag betekenen. Uw keuzes kunt u zo vaak aanpassen als u wilt. 
> Lees meer over de pensioenplanner

Heeft u uw keuze gemaakt?
Dan kunt u uw pensioen aanvragen. Uw pensioen kunt u aanvragen vanaf twee jaar voor de door u gewenste pensioendatum. Dit doet u vanuit de pensioenplanner. U maakt in de planner de pensioenberekening waar u voor kiest. Dan heeft u de optie om deze berekening uit te printen als aanvraagformulier. Dit ingevulde aanvraagformulier ontvangen wij graag uiterlijk twee maanden voor uw gewenste pensioendatum. Dit mag per post of per e-mail.

Eerst meer informatie?

Wij organiseren regelmatig pensioenworkshops en pensioencafés om u verder te helpen.
> Lees hier hoe we u verder kunnen helpen en schrijf u direct in.

‘De pensioenworkshop is een echte aanrader!’


Peter van den Berg (66) is op tijd begonnen met oriënteren

Peter was buschauffeur/trambestuurder waarvan de laatste jaren buschauffeur. Hij houdt van zijn werk. Daarom werkt hij na zijn pensionering gedeeltelijk door als chauffeur van een touringcar. Hierdoor kan hij blijven werken, maar heeft hij tegelijkertijd ook meer vrije tijd. 

“Ik was denk ik 60 jaar toen ik meer wilde weten over mijn pensioen. Ik wilde weten hoe ik ervoor stond. Maar ik wilde ook weten wat voor keuzes ik had. De pensioenplanner is daarbij een handige tool. Er zijn best veel keuzemogelijkheden. Omdat ik niet precies wist welke keuze het beste bij mij paste, meldde ik mij aan voor een pensioenworkshop. Dat kan ik echt iedereen aanraden! Ik werd heel prettig ontvangen. Samen met drie anderen kreeg ik uitleg over de keuzemogelijkheden en ontving daarbij handige tips. Ik kreeg inzicht in hoe de pensioenplanner werkt en hoe ik met behulp ervan zelf mijn pensioen kon aanvragen. Ik ben blij dat ik met pensioen ben, want ik heb nu meer vrije tijd die samen met mijn kleinkinderen doorbreng. Fantastisch vind ik dat. Ook werk ik als touringcarchauffeur en doe vrijwilligers werk. Helemaal stoppen met werken, kan ik niet. Ik maak mezelf graag nuttig en ik houd van dit werk! Opvallend was dat de andere bezoekers aan de workshop graag eerder wilden stoppen met werken. Ik voel dat dus helemaal niet. Zoveel wensen, zoveel smaken. We gingen allemaal tevreden naar huis.”


 Vraag het Jaquelina