Enter Title

Minimaliseren

Eerder of later met pensioen

U mag eerder of later met pensioen. U bouwt bij het SPOV tot uw 68e jaar pensioen op. Maar u mag gerust voor die leeftijd stoppen met werken. Langer doorwerken kan trouwens ook. Dat is geheel aan u. Maar praat daar wel uitgebreid over met uw partner en overleg ook met uw werkgever.

Hoe combineert u een AOW-leeftijd jonger dan 68 jaar met uw pensioen?
Als uw AOW eerder ingaat dan uw pensioen, kunt u ervoor kiezen om ook uw pensioen eerder in te laten gaan.

Wilt u voor uw 68e jaar met pensioen?
Dan wordt uw pensioen lager. Uw pensioenopbouw stopt dan immers voor uw 68e jaar en wij keren uw pensioen over een langere periode uit. Maar natuurlijk hoeft dit geen belemmering voor u te zijn. Wel is wettelijk vastgelegd dat uw pensioenuitkering tenminste € 497,27 bruto per jaar moet bedragen.

Wat moet u doen om eerder met pensioen te gaan? 
Dit leest u onder het kopje pensioenaanvraag

‘Fijn dat ik eerder met pensioen kan’


Marcel van Krieken (54) wil graag iets eerder met pensioen

Marcel is trambestuurder. Tot voor kort leek pensioen hem nog ver weg. Zijn lichaam werkt nu echter een beetje tegen. De mogelijkheid eerder te stoppen met werken heeft daarom zijn bijzondere interesse.

“Eigenlijk ben ik tot nu toe nog niet veel bezig geweest met mijn pensioen. Een tijdje geleden was de SPOV-bus bij ons op de vestiging. Daar ben ik niet naartoe geweest. Pensioen leek me toen nog zo ver weg. Ik ervaar de laatste tijd lichamelijke ongemakken. Ik vind het daarom erg fijn om te weten dat ik eerder met pensioen kan gaan. Ik ga ook zeker berekeningen maken in de pensioenplanner. Dan kan ik zelf zien wat er gebeurt met mijn netto inkomen per maand als ik eerder stop met werken. Voor het definitief maken van de keuzes vind ik persoonlijk contact toch wel belangrijk. Ik ga dus nog wel naar een pensioenworkshop. Ik ga samen met mijn partner; dan weet zij ook meteen wat er mogelijk is.”