Enter Title

Minimaliseren

Partnerpensioen

Trouwen, samenwonen of kinderen krijgen zijn de leukste levensgebeurtenissen. Maar ze veranderen uw leven ook. En ze kunnen gevolgen hebben voor uw pensioen. U wilt uw partner of kinderen immers niet onverzorgd achterlaten mocht u iets overkomen. Hieronder leest u wat u wanneer moet doen. 

Trouwt u in Nederland? Dan is aanmelden niet nodig
Uw gemeente (basisregistratie personen) geeft aan SPOV door dat u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. Wij regelen dan direct een partnerpensioen voor uw partner. U hoeft dus zelf niets te doen.

Trouwt u in het buitenland? Geef dan uw partner aan ons door
Wij ontvangen graag bericht van uw bezoek aan de burgerlijke stand. U meldt uw partner bij ons aan door een gewaarmerkte gemeentelijke verklaring naar ons op te sturen of te mailen. Zodra wij uw partner hebben geregistreerd, is het partnerpensioen verzekerd. U ontvangt hiervan een bevestiging. 

Samenwonen: meld zelf uw partner aan 
Als u gaat samenwonen, dan moet u zelf uw partner aanmelden. Anders komt uw partner niet in aanmerking voor partnerpensioen. Dit is ook het geval als u gaat samenwonen in het buitenland.

Hoe meldt u uw partner aan?
Stuurt of mailt u hiervoor het formulier aanvraag erkenning van het partnerschap ingevuld en ondertekend naar ons op. En vergeet niet een kopie van uw samenlevingsovereenkomst mee te sturen. Na erkenning is voor uw partner direct het partnerpensioen geregeld. U ontvangt hiervan een bevestiging.

En als u uit elkaar gaat?
U kunt één partner aanmelden voor het partnerpensioen. Daarom is het belangrijk dat u het ook aan ons doorgeeft als uw samenleving stopt. Dit kan met de verklaring einde samenwonen

‘Ik vind het belangrijk dat alles financieel goed geregeld is; ook voor mijn partner’


Celesta Borgers-Pas (39) heeft haar financiën goed geregeld. Ook voor haar partner.

Celesta werkt sinds kort als buschauffeur. Daarvoor werkte zij jarenlang als taxichauffeur. Als buschauffeur werken, leek haar altijd enorm leuk. Ze woont al jaren samen en is in december 2018 een geregistreerd partnerschap aangegaan om ervoor te zorgen dat financieel alles goed geregeld is voor haar en haar partner.

“Toen ik SPOV vorig jaar belde om mijn partner aan te melden, kreeg ik te horen dat dat niet hoefde. Mijn partner was al bekend! Een geregistreerd partnerschap staat gelijk aan een huwelijk en wordt doorgegeven door de gemeente. Dat vond ik handig. Nu weet ik zeker dat mijn partner een pensioen ontvangt als ik overlijd. Een zorg minder!"

 Vraag het Jaquelina